HISTÒRIQUES

LA RETIRADA DE LA SAMARRETA NÚMERO 9

Recollida per Enric Bertran

Diumenge 28 d’octubre, es va fer, al poliesportiu de l’Espanya Industrial, com ja ve sent tradicional, la presentació dels equips del Bàsquet Ateneu Montserrat (BAM) per a la temporada 2018-19 acabada d’encetar. Entre totes les categories, van ser 19 equips, masculins i femenins, a més de l’Escola de Bàsquet, que es van fer les fotografies oficials de rigor, rere desfilar davant un públic nombrós. Enguany hom pensava en un acte un xic especial, perquè aquest 2018 celebrem, com és sabut, el 90è aniversari de l’entitat. Però poc ens podíem afigurar, en començar la planificació dels actes commemoratius corresponents, que aquest del darrer diumenge d’octubre tindria un biaix especialment emocionant.
Fèlix Galbete Hernàndez, vicepresident del BAM i ànima de la comissió organitzadora dels 90 anys, va morir el passat mes de juliol, víctima d’una malaltia injusta, però sense deixar de pensar i treballar, fins el darrer moment, en la commemoració d’aquesta efemèride, en un club que duia ben endins del cor i on va arribar a fer tots els papers de l’auca: jugador en totes les categories, entrenador, delegat i, finalment, directiu. Per tot això, el BAM va decidir dedicar-li la presentació d’enguany i escenificar-ho amb la retirada honorífica de la samarreta amb el número 9, el que ell havia dut durant tota la seva carrera esportiva.
Es van encarregar d’oficiar la cerimònia l’exjugadora Montse Sales i l’exjugador Joan Bodi, amics del Fèlix de molts anys. Hi era present tota la seva família i molts dels veterans companys que havien jugat amb ell al BAM, vinguts especialment per a l’ocasió. Va ser després d’un parlament emocionant i emocionat de Josep Figuera, president del BAM, qui va saber fer una glossa de la personalitat del Fèlix rica en fons i sentiment, la qual deixarà una empremta perdurable, tant entre qui va tenir la fortuna de conèixer-lo, com en aquells que vam tenir l’honor de comptar-nos entre les seves amistats.
Tot i que el record del Fèlix Galbete és, doncs, d’aquells que no s’esvairan com el deixant d’un vaixell, el BAM col·locarà, en la seva memòria, una placa on quedarà constància de la seva dedicació al BAM i de la seva vinculació a l’escola Joan Pelegrí, com alumne i professor. Serà a la pista de bàsquet del terrat de l’Ateneu Montserrat, el Blau Arena des de la darrera remodelació. Aquesta placa acompanyarà la seva samarreta amb el número 9, per mor de deixar-ne el degut testimoni per als que vinguin després de nosaltres. Ara i aquí, per pensar una vegada més en el Fèlix, us remeto a la lectura del discurs del president en aquest mateix blog.
Com que calia fer el cor fort i continuar amb la presentació dels equips, el president Figuera va completar el seu parlament exhortant jugadors i jugadores, pares i mares, i simpatitzants del BAM, a mantenir l’actitud respectuosa de què sempre ha fet emblema el nostre club, d’ençà de la seva fundació ara fa noranta anys. L’acte va comptar amb intervencions institucionals de Joan Sanromà, conseller d’Esports del districte de Sants-Montjuic, de Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, i de Jordi Cerezuela, directiu de la Federació Catalana de Basquetbol. Tots van expressar el seu reconeixement envers la tasca del BAM durant la seva dilatada història.