HISTÒRIQUES

Una exposició de samarretes
ENRIC BERTRAN
El mateix vespre de la presentació dels actes de celebració del 90è aniversari del Bàsquet Ateneu Montserrat (BAM), dilluns 22 de gener de 2018, a la sala de plens de l’Alcaldia (antiga Tinença d’Alcaldia, d’aquí ve el nom que fem servir a Hostafrancs), es va inaugurar aquesta mostra commemorativa, a la sala Anselm Cartañà, espai polivalent de l’Arxiu Municipal, situat al soterrani, no fa gaire rehabilitat, de la seu del districte de Sants-Montjuïc. Aprofitem l’avinentesa per agrair en nom del BAM la cessió despresa de dit local i les facilitats rebudes per muntar-hi l’exposició.
Aquesta mostra, la primera de les activitats programades amb regularitat mensual per la comissió organitzadora del 90è aniversari del BAM, venia encapçalada per una pancarta de mitjana grandària que il·lustrava amb diverses fotografies els moments més rellevants de la història del club, explicats amb textos breus, la concreció dels quals en feia inexcusable la lectura. La trajectòria del BAM es va iniciar en 1928, quan hom jugava en camps precaris i amb pilota de futbol, amb espardenyes, samarreta i calça curta, i ha arribat, superant tots els entrebancs, fins a l’actualitat, en què el BAM es pot enorgullir de ser un dels clubs històrics del bàsquet català, fermament arrelat al barri d’Hostafrancs.
Aquest llarg trajecte quedava ben demostrat amb l’original exhibició d’una tirallonga de samarretes de diferents èpoques, disposades successivament per donar idea de l’evolució de les equipacions durant tot aquest temps. Val a dir que les peces exhibides ensenyaven la preferència de teixits, com més va, més ben adaptats a la pràctica esportiva, així com l’afegit del nom i l’escut del club als solitaris números de les samarretes antigues.

Entre les de més solatge, en destaquem una de blanca, que tot aprofitant un model clàssic de màniga curta duia la ema majúscula de ‘Montserrat’ cosida al bell mig, i una altra, ja de color blau, de l’històric jugador Josep (Pepitu) Amorós, encongida i decolorada per les moltes rentades, com a testimoni d’un ús força generós. Aquests detalls resultaven prou evidents, però n’hi havia d’altres que no ho eren tant i que ens van ser revelats per l’amic Juanjo Lostao, una d’aquelles persones a qui s’ha d’agrair haver fet al BAM tots els papers de l’auca: jugador, entrenador, directiu... i ara cicerone!

Una tarda que vam fer d’oients a les seves explicacions a un grupet de nens i nenes de l’Escola de Bàsquet, vam saber del cas d’una samarreta blava amb bandes de ratlletes grogues a les costures laterals. No era pas d’una tirada experimental per subvertir convencions establertes, sinó el resultat de l’enginyós reforç, ben segur que cosit a casa per la mare del jugador (en una època amb clara divisió de la feina segons el gènere), de la part més malmesa per la suor i les estrebades. Crec que, en algun moment i en algun lloc, algú hauria d’aplegar les nombroses anècdotes que els més antics, i els que no ho són tant, encara guarden a la memòria, abans que l’implacable pas del temps no s’emporti els records a l’oblit.

En aquest element tan senzill, com és ara una samarreta, ben segur que hi traspuen els records de qui la va dur durant anys i que per això la conserva gelosament. És d’agrair, doncs, la seva cessió per a aquesta exposició, de part d’antics jugadors i jugadores, d’altres encara avui en dia en actiu o de familiars que les guarden com un record d’inestimable valor sentimental. Sota cada samarreta, hi penjava una fotografia dels components de cada equip, amb els seus noms, per a què el visitant pogués completar aquest exercici de nostàlgia, buscant-hi vells companys, encara amics.
La mostra es completava amb uns roll ups que anunciaven l’esdeveniment, que feien referència al bàsquet femení o que feien publicitat de l’Escola de Bàsquet. I, com a cloenda, hi havia una altra pancarta amb el logotip creat exprés per a la commemoració del 90è aniversari i el crit de guerra per encoratjar els equips: “A Hostafrancs, i tu, i tu, BAM!!!” (Els dies que hom va disposar d’un ordinador, es va passar un audiovisual amb fotografies antigues i modernes de l’arxiu Joan Pelegrí, dels àlbums del BAM o cedides gentilment per particulars.)
Fins dimecres 31 de gener, dia que es va desmuntar l’exposició, hi van desfilar diversos equips del planter i la canalla de l’Escola de Bàsquet, així com un bon nombre de jugadors i jugadores del club, alguns en actiu, la majoria ja retirats, familiars seus i amistats del BAM. Tots aquests ho van fer de 6 a 8 de la tarda, quan hi havia amfitrions que els podien guiar, però durant la resta del dia ens afigurem força més visites.